Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2015 16:17 - Как се рисуват цветя( кокичета) със акварел - I част
Автор: pohomov Категория: Изкуство   
Прочетен: 7769 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В материала е изложено как да се нарисуват цветя в техниката на акварела. Това е за тези които обичат да рисуват и им трябва малко помощ. Избираме кокичета, тъй като това е техният сезон и лесно може да се направи такава постановка. Хубаво е цветята които ще рисуваме да бъдат живи и да са поставени пред нас. Защо? Ами защото се постигат няколко цели при този начин на рисуване от натура. Но най – важното е, че рисунката става по -жива. Може и по фотография да се рисува разбира се, но не е желателно. Работата по акварела е обяснена в няколко последователни стъпки. Какво ни е необходимо за задачата?

  • букетче живи цветя (кокичета) във вазичка или чаша

  • лист обикновена офсетна хартия А4 и лист акварелна хартия закрепен върху подложка

  • графитен молив НВ или В, гумичка

  • акварелни (водни бои)

  • четки за акварел 2 броя, кръгли, една малка и една голяма

  • и естественно време, за да може да се изпълни задачата

Първо трябва да се намери подходящо място, където да се поставят цветята. В този конкретен случай стъклената чаша със кокичетата е поставена на дървена подложка със естествен цвят , а за фон служи тъмна мебелна плоскост. Добре ще е осветяването да бъде от едната страна. Разполагаме се на около 1- 1,50м от вазичката (чашата) с цветята. Това е оптималното разстояние за цветя с такава големина. Преди да започнем да рисуваме трябва внимателно да огледаме постановката. Обръщаме внимание колко е висока вазичката спрямо цялата височина, до най – високото цвете и широчината на букета как се съотнася към височината. Това са така наречените пропорции . От правилното им изобразяване зависи доколко точна и вярна работа ще направим. Вземаме листа офсетна хартия и само със молив рисуваме етюд само със молив. Тук може да се използва гумичката. Целта е да уточним особенностите , характерните неща и разположението във листа.
                        
                            image

Ако кокичетата са на студено цветенцата са затворени, ако са в топло помещение се отварят. Така че е хубаво, когато ги сложите, да се изчака малко и тогава да се започне работа. Лесни са за рисуване защото имат много характерна форма.

Следващия етап е работа върху акварелната хартия. Залепваме я със бояджийско тиксо от четирите страни върху някаква подложка. Започваме работа със молива, като вече не е желателно да се използва гумичка. При разполагането във листа има няколко общи правила – изображението не трябва да е много малко и не трябва да е много голямо, трябва да има достатъчно въздух около него и да не опира  до долния или горния край .

                             image

                          Със леко докосване отбелязваме общата форма и пропорциите.




                              image

Уточняваме подробностите и детайлите.

Молива трябва много леко да докосва хартията . В процеса на работа рисунката често трябва да се гледа отдалече. Т.е. Застава се на разстояние около 1,50 -2 м и се сравняват рисунката и постановката. Тогава най -ясно се виждат грешките, ако са допуснати такива.След като приключим със моливната рисунка , подготвяме акварелните бои. Четките е желателно да са от катеричи косъм. За конкретната постановка са използвани две кръгли четки (катеричи косъм) – малка и голяма. Може да се използва и качествена синтетика.

image

 

Боите  задължително трябва да са навлажнени за да отдават хубаво пигмента.


                          image
 

 

Започваме да полагаме основният тон като четката трябва обилно да е напоена с вода. Използваме виолетов тон.Работим отгоре надолу. Бялото на цветчетата ще го постигнем като пазим хартията чиста на тези места и ги заобикаляме със боята. Това може да се постигне и със маскираща течност.


                            image
 

Листа леко се нагъва от влагата. Колкото е по - качествена акварелната хартия ,толкова са по – малки деформациите. Оставяме листа леко да поизсъхне. Но трябва да се внимава да не пресъхва съвсем. Ако пресъхне листа леко се навлажнява със пулверизатор. Тук първата част свършва.Само да уточня , че това е метод на работа върху суха повърхност. Ако има интерес към темата, в края на довършителният  пост ще напиша скайп адрес за онлайн консултации.

 

 

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pohomov
Категория: Изкуство
Прочетен: 64751
Постинги: 18
Коментари: 29
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930